Wilton Pop-Top

http://melling-architects.co.nz/wp-content/uploads/2017/01/wilton-pop-top_detail_01.jpg http://melling-architects.co.nz/wp-content/uploads/2017/01/wilton-pop-top_detail_02.jpg

Top left image - Kitchen before alteration.
Bottom left image - Lower floor plan

A two part renovation that took place over a 5 year period. The first part was to modernise the internal layout by opening up key living areas to the west which offers sun and views. The second part was to connect the dwelling to the upper part of the site so the occupants (keen gardeners) could directly access these higher terraces. This connection is formed by the addition of an upper story (the 'pop-top') set behind the ridge line of the existing roof which bridges back to the site's upper terrace via a spacious deck. Part of the under croft of the deck is enclosed to create a new entry and 'mud room'. The addition's cladding matches the weatherboards on the existing house but is offset by a mix of windows and coloured panels which form a continuous band around the upper storey. The overall result is that a humble house is knitted into the particularities if it's setting.

Feb 2016

Wilton, Wellington, NZ

http://melling-architects.co.nz/wp-content/uploads/2017/01/wilton-pop-top_detail_03.jpg

Upper floor plan