Melrose House

http://melling-architects.co.nz/wp-content/uploads/2015/06/Melrose_detail_01.jpg http://melling-architects.co.nz/wp-content/uploads/2015/06/Melrose_detail_02.jpg

Top image - Bottom/garage floor plan
Bottom image - Top/living floor plan

This one bedroom design is located at the bottom of a narrow access strip which leads to a larger plot of land some 20 metres above street level. The design places a partially open living, kitchen, dining, and bedroom plan on top of a garage plinth with internal access. The internal stair splits the kitchen/dining/lounge area from the bedroom/bathroom area though the areas remain connected visually. A single sloping roof approximately follows the pitch of the site and creates a lofty and largely glazed volume at the living end, the effect of which makes a compact space feel larger than what it is. This is further increased by an outdoor patio on the glazed northern edge of the building.

Ongoing

Melrose, Wellington, NZ