Box & Tower

http://melling-architects.co.nz/wp-content/uploads/2017/02/box-tower_detail_01.jpg http://melling-architects.co.nz/wp-content/uploads/2017/02/box-tower_detail_02.jpg

Top left - Lower floor plan. Bottom left - Main/living floor plan. Bottom right - Upper floor plan

A three bedroom home spread over three levels on a tight site (177 square metres), Box & Tower is a exercise in squeezing the most out of infill housing restrictions on a difficult steep site. The original section was subdivided and master planned in collaboration with Spacecraft Architects (who designed the house to the rear of the site) and basic massing and materials were agreed upon. The design balances issues of privacy (site faces a busy street) while also looking to open up to the north and western sun and views. The main living floor is lightly broken up to accommodate living/dining/kitchen. This zoning is emphasised through a mixture of full height volumes and low height alcoves. All are hinged around a central stair case which draws together the main bedroom upstairs and two other bedrooms plus ablutions/laundry/WC downstairs. Multiple terraces flank the building on the north and south to provide outdoor amenity to a site where little exists. Macrocarpa shiplap cladding mixed with zincalume and fibreglass corrugate are used to help articulate the change in form from 'box' to 'tower'.

October 2016

Miramar, Wellington, NZ

http://melling-architects.co.nz/wp-content/uploads/2017/02/box-tower_detail_03.jpg